~~SPRAWDZONE SPOSOBY~~

~~Czerstwy chleb~~

Jeśli pozostawiony na wierzchu chleb wysechł, trzeba go mocno owinąć w morką ścierkę i podpiec w piekarniku. Czerstwe pieczywo możemy także odświeżyć na parze. Będziemy potrzebowali dwóch garnków. Mniejszy trzeba wstawić do większego i całość szczelnie przykryć pokrywką. podgrzewamy do zagotowania. Para wydobywająca się z dolnego garnka znakomicie odświeży nam pieczywo.

~~Pasta z groszku~~

Co zrobić, jeśli została nam puszka groszku, a nie mamy ochoty na sałatkę warzywną?
Polecam pyszną pastę.
Groszek wsypać do miseczki i roznieść widelcem na gładką masę. Dodać odrobinę oliwy i wymieszać, doprawi do smaku:) Pycha:)

~~Świeży kurczak~~

Upieczony kurczak nie wyschnie, gdy obłożymy go plasterkami pomarańczy, starannie przykryjemy folią i włożymy do lodówki. Następnego dnia kurczaka można odgrzać w piekarniku. Gwarantuję że będzie soczysty i chrupiący:)

~~Idealny sposób na idealne schabowe~~

Aby panierka nie rozdzielała się od rozbitego mięsa, do rozkłóconego widelcem jajka należy dodać odrobinę oleju i starannie wymieszać.
Jeśli chcemy aby nasze kotlety po upieczeniu były soczyste i miękkie,wystarczy, że mięso po rozbiciu włożymy do miseczki z mlekiem i odstawimy do namoczenia na jedną godzinę. :)

~~Naturalny odświeżacz~~

Aby zneutralizować nieprzyjemny zapach w kuchni, który po gotowaniu potraw wyczuwalny jest w całym mieszkaniu, można zrobić odświeżacz ze skórki pomarańczy. Wystarczy że wrzucimy ją do gorącej wody i przez chwilę pogotujemy. :)

~~Czym zastąpić majonez?~~

Gdy zdarzy się nam, że podczas przygotowania sałatki zabraknie nam majonezu, można zastąpić go topionym serkiem śmietankowym zmiksowanym ze śmietaną lub jogurtem naturalnym. Odpowiednia proporcja to 3 serki trójkąty na 3 łyżki śmietany. :)

~~Polewa na tortach~~

Długo miałam problem z polewa na tortach. Przy krojeniu pękała i nawet piękny tort wyglądał źle na talerzu. Mama mi doradziła, abym polewę rozpuszczała z 2 łyżkami jogurtu. Pomogło:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz