Składniki:
- 250 ml ryżu basmati
- 1 duża cebula
- 1 duża marchewka
- 1 nieduża czerwona papryka
- 1 mała cukinia
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
- ew. chili - dowolna ilość, wg. gustu
- sól - do smaku
- olej do smażenia
- 4 jajka
1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu.
2. W międzyczasie przygotowujemy warzywa: marchewkę obieramy i kroimy w drobną kostkę, cebulę obieramy i grubo siekamy. Paprykę kroimy w drobną kostkę. cukinię kroimy w pól plastry. Czosnek obieramy i drobno siekamy.
3. Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy szczyptę soli i mieszamy je dokładnie widelcem. Na większej patelni smażymy z nich omlet. Usmażony omlet przekładamy na deskę do krojenia, kroimy najpierw podłużnie w kilka pasów o szerokości ok. 5 cm a następnie pasy te składamy jedne na drugim i kroimy całość w paski o szerokości ok. 1 cm.
4. W dużej głębokiej patelni lub woku rozgrzewany nieduża ilość oleju. Dodajemy curry kumin i ew. chili, mieszamy. Od razu dodajemy warzywa: cebule, marchew, paprykę, cukinię, czosnek. smażymy, mieszając. Kiedy cebula będzie szklista, dodajemy ugotowany, odsączony z wody ryż. Smażymy kilka minut razem, mieszając. Składniki powinny się połączyć, ryż lekko podsmażyć, lecz warzywa powinny zostać lekko chrupiące. Na samym końcu dodajemy pokrojony omlet, danie mieszamy i podajemy. Znakomicie smakuje z kleksem gęstego jogurtu naturalnego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz