- 2 łyżki oliwy
- ok 6 liści sałaty
- garść rukoli
- 0,5 cukinii pokrojonej w plasterki
- 0,5 papryki pokrojonej w słupki
- zioła prowansalskie
- 1 pomidor pokrojony
- kiełki mieszane
- pestki dyni i sezamu – lekko podprażone.
- 7 łyżek oliwy z oliwek
- ząbek czosnku
- szczypta soli
- 3 łyżki stołowe octu balsamicznego
- kilka listków świeżej bazylii
- 1-2 łyżki stołowe słodu jęczmiennego lub miodu.
Rozgrzej patelnię i wlej oliwę. Dodaj paprykę, cukinię, zioła prowansalskie i lekko podsmaż. Pozostaw do ostygnięcia w pokojowej temperaturze. Sałatę i rukolę umyj i osusz. Następnie delikatnie wymieszaj wszystkie składniki z sosem w dużej misce, dodaj uprażone pestki sezamu i dyni. Na talerzu posyp kiełkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz