Pancakes – co to takiego?
Brzmi egzotycznie, bo nazwa pochodzi z języka angielskiego, ale
znaczy tyle samo co… naleśniki. Prawie tyle samo, bo pancakes to
specyficzne amerykańskie danie, które od naszych, polskich naleśników
znacznie się różni. Czym?
W Stanach jest to popularny sposób na idealne śniadanie, zarówno dla dużych, jak i małych smakoszy. Najbardziej znana wersja to ta z dodatkiem syropu klonowego, który jednak w Polsce jest produktem słabo dostępnym, a jeśli już uda nam się go odnaleźć – trzeba będzie za niego sporo zapłacić
W Stanach jest to popularny sposób na idealne śniadanie, zarówno dla dużych, jak i małych smakoszy. Najbardziej znana wersja to ta z dodatkiem syropu klonowego, który jednak w Polsce jest produktem słabo dostępnym, a jeśli już uda nam się go odnaleźć – trzeba będzie za niego sporo zapłacić
Składniki
- 550 g mąki
- 60 ml oleju
- 3 łyżki cukru
- 800 ml maślanki
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 4 roztrzepane jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 dojrzałe, rozgniecione banany
- wiórki kokosowe
- syrop klonowy
Przygotowanie:
Do dużej miski przesiać mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Odstaw na 30 minut. Rozgrzać patelnię, smażyć naleśniki bez tłuszczu na wolnym ogniu, aż ładnie się przyrumienią z obu stron.
Podawaj na ciepło, udekoruj syropem klonowym i wiórkami kokosowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz