piątek, 4 września 2015

~~Bananowe pancakes~~

 

Pancakes – co to takiego?

Brzmi egzotycznie, bo nazwa pochodzi z języka angielskiego, ale znaczy tyle samo co… naleśniki. Prawie tyle samo, bo pancakes to specyficzne amerykańskie danie, które od naszych, polskich naleśników znacznie się różni. Czym?
W Stanach jest to popularny sposób na idealne śniadanie, zarówno dla dużych, jak i małych smakoszy. Najbardziej znana wersja to ta z dodatkiem syropu klonowego, który jednak w Polsce jest produktem słabo dostępnym, a jeśli już uda nam się go odnaleźć – trzeba będzie za niego sporo zapłacić
 
Składniki
  • 550 g mąki
  • 60 ml oleju
  • 3 łyżki cukru
  • 800 ml maślanki
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 roztrzepane jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 dojrzałe, rozgniecione banany
  • wiórki kokosowe
  • syrop klonowy 
 
Przygotowanie:
Do dużej miski przesiać mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Odstaw na 30 minut.

Rozgrzać patelnię, smażyć naleśniki bez tłuszczu na wolnym ogniu, aż ładnie się przyrumienią z obu stron.

Podawaj na ciepło, udekoruj syropem klonowym i wiórkami kokosowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz