środa, 16 września 2015

~~ Zupa buraczano-ziemniaczana~~

Składniki:
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • szczypta pieprzu
  • ok. 1 l wody
  • 4-5 kropel soku z cytryny
  • 4 łyżki kaszy jaglanej
  • 4 ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 2 duże buraki pokrojone w kostkę
  • 1 marchewka pokrojona w kostkę
  • 1 pietruszka przekrojona na pół
  • ćwiartka selera przekrojona na pół
  • 0,5 pora
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól do smaku, max ok. 0,5 płaskiej łyżeczki
  • natka pietruszki
  • pestki dyni.
Rozgrzej garnek, wlej oliwę, po chwili wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę, a gdy będzie szklista, dodaj szczyptę pieprzu. Następnie wlej ciepłą wodę, a po chwili sok z cytryny. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie wypłukaną kaszę jaglaną, ziemniaki, buraki i marchewkę pokrojone w kostkę, pietruszkę, seler i por, a na końcu sól. Gotuj aż buraki będą miękkie. Po ugotowaniu wyjmij pietruszkę, por i seler (według uznania można zostawić). Na talerzu posyp zupę natką pietruszki i pestkami dyni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz