czwartek, 17 września 2015

~~Szarlotka z migdałami i orzechami~~

Ciasto:
  • 300 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • jajko
  • 150 g cukru
  • torebka cukru waniliowego
  • 120 g masła
  • żółtko

Nadzienie:
  • 800 g jabłek
  • sok wyciśnięty z cytryny
  • 3 łyżki cukru
  • 50 g płatków migdałowych
  • 30 g posiekanych orzechów laskowych
  • łyżeczka cynamonu


Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki. Gotujemy na małym ogniu z sokiem z cytryny i łyżką cukru około 10 minut. Dodajemy migdały, orzechy, cynamon i resztę cukru. Mieszamy i odstawiamy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy sól, jajko, cukier, cukier waniliowy oraz masło pokrojone na małe kawałki. Wyrabiamy wszystko, aż powstanie gładkie jednolite ciasto, odstawiamy na 30 minut w chłodne miejsce. Ciasto dzielimy
na dwie części i rozwałkowujemy. Jednym kawałkiem wykładamy dno i brzegi tortownicy. Układamy na nim jabłka i przykrywamy drugą częścią ciasta, dokładnie zlepiając brzegi. Powierzchnię ciasta smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C na 45 minut. Wyjmujemy ciasto z piekarnika,
a gdy wystygnie, wydobywamy je delikatnie z formy i podajemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz