- 300 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- jajko
- 150 g cukru
- torebka cukru waniliowego
- 120 g masła
- żółtko
Nadzienie:
- 800 g jabłek
- sok wyciśnięty z cytryny
- 3 łyżki cukru
- 50 g płatków migdałowych
- 30 g posiekanych orzechów laskowych
- łyżeczka cynamonu
Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki. Gotujemy na małym ogniu z sokiem z cytryny i łyżką cukru około 10 minut. Dodajemy migdały, orzechy, cynamon i resztę cukru. Mieszamy i odstawiamy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy sól, jajko, cukier, cukier waniliowy oraz masło pokrojone na małe kawałki. Wyrabiamy wszystko, aż powstanie gładkie jednolite ciasto, odstawiamy na 30 minut w chłodne miejsce. Ciasto dzielimy
na dwie części i rozwałkowujemy. Jednym kawałkiem wykładamy dno i brzegi tortownicy. Układamy na nim jabłka i przykrywamy drugą częścią ciasta, dokładnie zlepiając brzegi. Powierzchnię ciasta smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C na 45 minut. Wyjmujemy ciasto z piekarnika,
a gdy wystygnie, wydobywamy je delikatnie z formy i podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz