- filet z dorsza (lub innej białej ryby morskiej)
- cytryna
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- opakowanie gotowego rozwałkowanego ciasta francuskiego
- 250 g pieczarek
- cebula
- pęczek koperku
- żółtko
Rybę myjemy, osuszamy, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem, obsmażamy z obu stron na oleju. Pieczarki kroimy w plasterki i razem z drobno posiekaną cebulą smażymy na oleju. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formę do pieczenia wykładamy ciastem francuskim, rozsmarowujemy na nim wystudzone pieczarki z cebulą, a na nich układamy filet i posypujemy posiekanym koperkiem. Przykrywamy następną porcją ciasta francuskiego, smarujemy rozkłóconym żółtkiem. Nakłuwamy widelcem. Wkładamy formę z rybą do piekarnika nagrzanego do 220°C.
Pieczemy około 45 minut, w zależności od wielkości fileta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz