czwartek, 17 września 2015

~~Ryba w cieście~~

 Składniki:

  • filet z dorsza (lub innej białej ryby morskiej)
  • cytryna
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • opakowanie gotowego rozwałkowanego ciasta francuskiego
  • 250 g pieczarek
  • cebula
  • pęczek koperku
  • żółtko


Rybę myjemy, osuszamy, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem, obsmażamy z obu stron na oleju. Pieczarki kroimy w plasterki i razem z drobno posiekaną cebulą smażymy na oleju. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formę do pieczenia wykładamy ciastem francuskim, rozsmarowujemy na nim wystudzone pieczarki z cebulą, a na nich układamy filet i posypujemy posiekanym koperkiem. Przykrywamy następną porcją ciasta francuskiego, smarujemy rozkłóconym żółtkiem. Nakłuwamy widelcem. Wkładamy formę z rybą do piekarnika nagrzanego do 220°C.
Pieczemy około 45 minut, w zależności od wielkości fileta.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz