kotlety z piersi kurczaka, pomidory z cebulą, kompot z mieszanki owoców
Kotlety z piersi z kurczaka- 2 duże piersi z kurczaka
- 2 jajka
- 1/2 szklanki bułki tartej
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Kurczaka oczyść, umyj, osusz i przekrój wzdłuż na połówki, aby otrzymać cztery kotlety. Mięso lekko rozbij i oprósz solą i pieprzem.
W płaskiej misce roztrzep jajka, do drugiej nasyp bułkę tartą. Kotlety panieruj najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej.
Smaż na złocisty kolor z obu stron na patelni na rozgrzanym oleju. Podawaj z ugotowanymi ziemniakami z koperkiem.
Pomidory z cebulką
- 4 pomidory malinowe
- 1 szalotka lub cebulka dymka
- 1 łyżka soku z cytryny
Cebulę pokrój w plasterki, przełóż do miseczki i zalej sokiem z cytryny. Pomidory umyj, osusz i pokrój w ósemki. przełóż do miski i dodaj cebulkę wraz z sokiem. Wymieszaj.
Kompot z miksu owoców
- 1 opakowanie (400 g) mieszanki kompotowej
- 2 łyżki cukru
- 1 litr wody
Owoce zalej wodą, dopraw cukrem, zagotuj, wyłącz gaz i przykryj garnek pokrywką, ma pod nią stygnąć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz