piątek, 4 września 2015

~~Kopytka ziemniaczane z twarogiem~~

 
Składniki 
  • 1,5 kg ugotowanych ziemniaków
  • 400 g twarogu
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • sól do smaku
  • 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie,jeśli podajemy danie na słodko)

Przygotowanie
Ostudzone ziemniaki i twaróg zmielić za pomocą maszynki. Dodać mąki, rozbełtane jajka i sól. Wszystkie składniki zagnieść, a następnie formować z ciasta wałki, oprószyć mąką i ucinać na skos na małe kopytka.

Kopytka wrzucamy do osolonego wrzątku małymi partiami, mieszając drewnianą łyżką i gotować do momenty, aż wypłyną na powierzchnie (ok. 2-4 minuty). Ugotowane kopytka wyjąć na talerz za pomocą łyżką cedzakową. Podawać z masełkiem, bułką tartą i cukrem lub słodką śmietanką na talerz. Można również podać to danie ze skwarkami i cebulką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz