Składniki
- 1,5 kg ugotowanych ziemniaków
- 400 g twarogu
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- sól do smaku
- 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie,jeśli podajemy danie na słodko)
Przygotowanie
Ostudzone ziemniaki i twaróg zmielić za pomocą maszynki. Dodać mąki,
rozbełtane jajka i sól. Wszystkie składniki zagnieść, a następnie
formować z ciasta wałki, oprószyć mąką i ucinać na skos na małe kopytka.
Kopytka wrzucamy do osolonego wrzątku małymi partiami, mieszając drewnianą łyżką i gotować do momenty, aż wypłyną na powierzchnie (ok. 2-4 minuty). Ugotowane kopytka wyjąć na talerz za pomocą łyżką cedzakową. Podawać z masełkiem, bułką tartą i cukrem lub słodką śmietanką na talerz. Można również podać to danie ze skwarkami i cebulką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz