- 50 g wędzonego boczku
- 3 cebule
- 1 czerwona papryka
- 200 g pomidorów
- 1 łyżka mielonej słodkiej węgierskiej papryki
- 1 i 1/2 kg niewielkich ziemniaków
- 4 kiełbaski typu frankfurterki
- 500 g suchej kiełbasy
Boczek, obraną cebulę i pomidory pokrój w kostkę, z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój ją w paski, ziemniaki obierz i pokrój w ćwiartki. Kiełbasę pokrój w plasterki, a frankfurterki w nieduże kawałki.
W rondlu zrumień boczek, dodaj cebulę, świeżą paprykę i połowę pomidorów. Dopraw papryką w proszku i wlej 1 szklankę (250 ml) wody. Doprowadź do wrzenia i gotuj 10 minut. Następnie dodaj ziemniaki i frankfurterki. Dopraw solą, pieprzem i gotuj kolejne 15 minut. Dodaj pozostałe pomidory, kiełbasę i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie. Podawaj z piklami i chlebem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz