środa, 16 września 2015

~~Paprykowe ziemniaki ~~

 Składniki:
  • 50 g wędzonego boczku
  • 3 cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 200 g pomidorów
  • 1 łyżka mielonej słodkiej węgierskiej papryki
  • 1 i 1/2 kg niewielkich ziemniaków
  • 4 kiełbaski typu frankfurterki
  • 500 g suchej kiełbasy


Boczek, obraną cebulę i pomidory pokrój w kostkę, z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój ją w paski, ziemniaki obierz i pokrój w ćwiartki. Kiełbasę pokrój w plasterki, a frankfurterki w nieduże kawałki.
W rondlu zrumień boczek, dodaj cebulę, świeżą paprykę i połowę pomidorów. Dopraw papryką w proszku i wlej 1 szklankę (250 ml) wody. Doprowadź do wrzenia i gotuj 10 minut. Następnie dodaj ziemniaki i frankfurterki. Dopraw solą, pieprzem i gotuj kolejne 15 minut. Dodaj pozostałe pomidory, kiełbasę i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie. Podawaj z piklami i chlebem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz