czwartek, 17 września 2015

~~Omlet po hiszpańsku~~


 Składniki:
  • 2 łyżki masła lub oliwy
  • cebula pokrojona w plasterki
  • marynowana papryka pokrojona w paski
  • 3 średnie ugotowane ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki do dekoracji


Na patelni stapiamy masło lub podgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę i smażymy, nie rumieniąc. Do cebuli dodajemy pokrojoną paprykę i ziemniaki. Doprawiamy, chwilę podgrzewamy. Roztrzepujemy jajka z mlekiem, zalewamy nimi ziemniaki. Smażymy omlet, aż wierzchnia warstwa zupełnie zastygnie. Gotową potrawę posypujemy natkę, kroimy w kliny i natychmiast podajemy.

Do omletu można dodać również inne jarzyny oraz kawałki pieczonego mięsa, które zostało z wczorajszego obiadu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz