Składniki:
- 2 łyżki masła lub oliwy
- cebula pokrojona w plasterki
- marynowana papryka pokrojona w paski
- 3 średnie ugotowane ziemniaki pokrojone w kostkę
- 4 jajka
- 2 łyżki mleka
- sól
- pieprz
- natka pietruszki do dekoracji
Na patelni stapiamy masło lub podgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę i smażymy, nie rumieniąc. Do cebuli dodajemy pokrojoną paprykę i ziemniaki. Doprawiamy, chwilę podgrzewamy. Roztrzepujemy jajka z mlekiem, zalewamy nimi ziemniaki. Smażymy omlet, aż wierzchnia warstwa zupełnie zastygnie. Gotową potrawę posypujemy natkę, kroimy w kliny i natychmiast podajemy.
Do omletu można dodać również inne jarzyny oraz kawałki pieczonego mięsa, które zostało z wczorajszego obiadu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz