Składniki:
600 g mięsa wołowego na bitki
2 łyżki mąki pszennej
olej do smażenia
500 ml bulionu wołowego
3 średnie marchewki
2 duże cebule
300 g wydrylowanych wiśni (mogą być mrożone)
sól morska
pieprz świeżo mielony
świeży majeranek
Mięso
myjemy, osuszamy, kroimy w cienkie plasterki, delikatnie rozbijamy.
Obtaczamy w mące i obsmażamy z obu stron na rozgrzanym oleju.
Przekładamy do garnka i zalewamy bulionem wołowym. Dodajemy obrane i
pokrojone na kawałki marchewki oraz cebule obrane i pokrojone w ósemki.
Zagotowujemy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut. Po
tym czasie dodajemy wiśnie oraz kilka gałązek majeranku. Dusimy przez
kolejne 45 minut (sos powinien być gesty). Doprawiamy do smaku solą oraz
pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz