środa, 16 września 2015

~~ Zupa pomidorowo-ziemniaczana~~

Składniki:
  • oliwa
  • 1 cebula
  • szczypta pieprzu
  • ok. 0,75 l wody
  • mały przecier pomidorowy
  • trochę świeżego tymianku
  • ćwiartka selera
  • 4 łyżki kaszy jaglanej
  • ziemniaki
  • 1 mała marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 0,5 pora
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól do smaku
  • natka pietruszki.
Rozgrzej garnek, wlej oliwę, po chwili wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę i podsmaż. Gdy cebula będzie szklista (wraca do przemiany Ziemi), dodaj szczyptę pieprzu, następnie wlej ciepłą wodę, a po chwili przecier pomidorowy. Potem dodawaj w kolejności: tymianek, wypłukaną kaszę jaglaną, ziemniaki i marchewkę pokrojone w kostkę, całą pietruszkę i seler, por, liście laurowe, ziele angielskie, a na końcu sól (w tym momencie można dodać ciepłej wody, jeśli jest za mało). Gotuj aż kasza się rozpadnie. Po ugotowaniu wyjmij pietruszkę, por i seler (według uznania można zostawić). Na talerzu posyp zupę natką pietruszki i ziarnami słonecznika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz