~~ Zupa porowa~~
Składniki:
- oliwa
- 1 cebula
- szczypta gałki muszkatołowej
- ok. 1 l wody
- natka pietruszki
- szczypta kozieradki
- ćwiartka selera
- 5 łyżek ryżu okrągłego lub słodkiego
- 4 małe ziemniaki
- 1 mała marchewka
- 1 mała pietruszka
- duży por
- 3 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- sól do smaku
- natka pietruszki.
Rozgrzej garnek, wlej oliwę, po chwili na oliwę wrzuć pokrojoną w
kostkę cebulę, a gdy będzie szklista, dodaj szczyptę gałki
muszkatołowej. Następnie wlej ciepłą wodę, po chwili dorzuć natkę
pietruszki. Potem doawaj w kolejności: kozieradkę, ryż, ziemniaki i
marchewkę pokrojone w kostkę, całą pietruszkę i seler, por posiekany w
cienkie krążki, liście laurowe, ziele angielskie i na końcu sól (w tym
momencie można dodać ciepłej wody, jeśli jest za mało). Gotuj zupę aż
ryż będzie bardzo miękki. Po ugotowaniu wyjmij pietruszkę i seler
(według uznania można zostawić). Na talerzu posyp zupę natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz