środa, 16 września 2015

~~ Zupa porowa~~

 ~~  Zupa porowa~~

Składniki:
  • oliwa
  • 1 cebula
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • ok. 1 l wody
  • natka pietruszki
  • szczypta kozieradki
  • ćwiartka selera
  • 5 łyżek ryżu okrągłego lub słodkiego
  • 4 małe ziemniaki
  • 1 mała marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • duży por
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól do smaku
  • natka pietruszki.
Rozgrzej garnek, wlej oliwę, po chwili na oliwę wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę, a gdy będzie szklista, dodaj szczyptę gałki muszkatołowej. Następnie wlej ciepłą wodę, po chwili dorzuć natkę pietruszki. Potem doawaj w kolejności: kozieradkę, ryż, ziemniaki i marchewkę pokrojone w kostkę, całą pietruszkę i seler, por posiekany w cienkie krążki, liście laurowe, ziele angielskie i na końcu sól (w tym momencie można dodać ciepłej wody, jeśli jest za mało). Gotuj zupę aż ryż będzie bardzo miękki. Po ugotowaniu wyjmij pietruszkę i seler (według uznania można zostawić). Na talerzu posyp zupę natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz