środa, 16 września 2015

~~ Pieczone ziemniaki z kiszonym ogórkiem w sosie musztardowym~~

Składniki:
  • 3 małe ziemniaki
  • 2 małe ogórki kiszone
  • suszony tymianek
  • natka pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • łyżka lekko uprażonego sezamu
  • łyżka lekko uprażonych pestek dyni lub słonecznika.
Umyte ziemniaki ugotuj w mundurkach (nie powinny popękać), wystudź. Obierz i pokrój w plasterki. Włóż do żaroodpornego naczynia, polej oliwą, lekko posól i posyp tymiankiem. Włóż do piekarnika (funkcja opiekanie). Ziemniaki powinny się lekko zarumienić.
Ogórki pokrój w plasterki, natkę pietruszki drobno posiekaj.
Na talerzu delikatnie ułóż upieczone ziemniaki, na wierzchu połóż plasterki ogórka i wszystko polej sosem. Następnie posyp natką pietruszki i pestkami. Całość można lekko posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Sos:
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 plaska łyżeczka musztardy ostrej z Dijon lub z całymi ziarnami gorczycy
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu
  • kilka listków świeżej bazylii.
Do małej miseczki wlej ocet, dodaj musztardę i wymieszaj, a następnie, ciągle mieszając, powoli dodawaj oliwę. Na koniec dorzuć pieprz i posiekaną bazylię.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz