- 3 małe ziemniaki
- 2 małe ogórki kiszone
- suszony tymianek
- natka pietruszki
- oliwa z oliwek
- łyżka lekko uprażonego sezamu
- łyżka lekko uprażonych pestek dyni lub słonecznika.
Ogórki pokrój w plasterki, natkę pietruszki drobno posiekaj.
Na talerzu delikatnie ułóż upieczone ziemniaki, na wierzchu połóż plasterki ogórka i wszystko polej sosem. Następnie posyp natką pietruszki i pestkami. Całość można lekko posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Sos:
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 1 plaska łyżeczka musztardy ostrej z Dijon lub z całymi ziarnami gorczycy
- 2 łyżki octu jabłkowego
- szczypta świeżo mielonego pieprzu
- kilka listków świeżej bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz