Składniki
- 160 g gorzkiej czekolady
- 4 łyżki cukru
- 4 jajka
- 1/2 łyżeczki soli
- Do podania: sezonowe owoce
Przygotowanie
Czekoladę posiekać i rozpuścić w tzw. kąpieli wodnej (umieszczając
metalową miskę na garnku z gotującą się wodą, raz po raz mieszając). Oddzielić żółtka od białek - te drugie włożyć na kilka minut do lodówki. Żółtka utrzeć z cukrem na gładki i puszysty krem, a następne delikatnie połączyć z ostudzoną, ale nadal płynną czekoladą.
Białka ubić z solą na sztywną pianę i stopniowo dodawać do masy czekoladowej. Całość wymieszać raz jeszcze i przełożyć do niskich szklanek. Mus schłodzić minimum godzinę w lodówce, a przed podaniem dodać sezonowe owoce np. maliny i porzeczki.
Ważne: wszystkie składniki do przygotowania musu muszą być w temperaturze pokojowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz