piątek, 4 września 2015

~~Błyskawiczny mus czekoladowy~~

Składniki
  • 160 g gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki cukru
  • 4 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Do podania: sezonowe owoce
Przygotowanie
Czekoladę posiekać i rozpuścić w tzw. kąpieli wodnej (umieszczając metalową miskę na garnku z gotującą się wodą, raz po raz mieszając).

Oddzielić żółtka od białek - te drugie włożyć na kilka minut do lodówki. Żółtka utrzeć z cukrem na gładki i puszysty krem, a następne delikatnie połączyć z ostudzoną, ale nadal płynną czekoladą.

Białka ubić z solą na sztywną pianę i stopniowo dodawać do masy czekoladowej. Całość wymieszać raz jeszcze i przełożyć do niskich szklanek. Mus schłodzić minimum godzinę w lodówce, a przed podaniem dodać sezonowe owoce np. maliny i porzeczki.

Ważne: wszystkie składniki do przygotowania musu muszą być w temperaturze pokojowej.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz