środa, 16 września 2015

~~Tarta z jabłkami~~

Składniki:
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1,5 szklanki mąki pszennej razowej
  • 0,5 szklanki zimnej wody
  • cynamon
  • 150 g masła o temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka masła
  • 1 kg jabłek
  • 250 g suszonych daktyli bez pestek
  • garść rodzynek
  • płatki migdałów
  • 1 laska wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią.
Formę na tartę wysmaruj masłem. Rodzynki wypłucz i zalej wrzątkiem.  Z masła, mąki kukurydzianej i  mąki pszennej zagnieć ciasto, dodając szczyptę cynamonu i tyle wody, by ciasto dało się uformować. Wstaw ciasto do lodówki na ok. 1 godz.
Do rondla wrzuć opłukane daktyle i zalej wodą. Gotuj, ciągle mieszając, aż daktyle się rozpadną na gęstą masę. Na rozgrzaną patelnię wrzuć łyżkę masła, a gdy się tylko roztopi, wrzuć obrane i pokrojone w cienkie plasterki jabłka, odsączone rodzynki oraz wanilię. Dodaj szczyptę cynamonu i podlej odrobiną wody. Duś do miękkości.
Cienko rozwałkowanym ciastem wyklej formę i włóż ją do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 15 min. Wyjmij ciasto, posmaruj masą daktylową, wyłóż jabłka i po wierzchu posyp odrobiną cynamonu i płatkami migdałowymi. Piecz aż wierzch się lekko zarumieni, ok. 20 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz