- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1,5 szklanki mąki pszennej razowej
- 0,5 szklanki zimnej wody
- cynamon
- 150 g masła o temperaturze pokojowej
- 1 łyżka masła
- 1 kg jabłek
- 250 g suszonych daktyli bez pestek
- garść rodzynek
- płatki migdałów
- 1 laska wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią.
Do rondla wrzuć opłukane daktyle i zalej wodą. Gotuj, ciągle mieszając, aż daktyle się rozpadną na gęstą masę. Na rozgrzaną patelnię wrzuć łyżkę masła, a gdy się tylko roztopi, wrzuć obrane i pokrojone w cienkie plasterki jabłka, odsączone rodzynki oraz wanilię. Dodaj szczyptę cynamonu i podlej odrobiną wody. Duś do miękkości.
Cienko rozwałkowanym ciastem wyklej formę i włóż ją do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 15 min. Wyjmij ciasto, posmaruj masą daktylową, wyłóż jabłka i po wierzchu posyp odrobiną cynamonu i płatkami migdałowymi. Piecz aż wierzch się lekko zarumieni, ok. 20 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz