środa, 16 września 2015

~~Grzanki z prawdziwkami i rozmarynem~~

Charakterystyczne dania to właśnie leczo i gulasz, ale węgierska kuchnia jest bardziej złożona. Spróbujcie gęstej zupy rybnej, nadziewanych papryk w sosie czy smażonego ciasta drożdżowego. Jedno jest pewne: najpopularniejszą przyprawą jest papryka - suszona, mielona, wędzona, słodka, rzadziej ostra

Składniki:
  • 300 g prawdziwków (borowików)
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 bagietka lub chleb
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • olej do smażenia


Grzyby oczyść, każdy pokrój na 3-4 plasterki i osusz papierowym ręcznikiem. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, dodaj grzyby i drobno posiekany rozmaryn. Dopraw solą i pieprzem i smaż grzyby, aż się zrumienią.
Czosnek i pietruszkę posiekaj, dopraw solą i kilkoma kroplami oliwy. Pieczywo pokrój na kromki, natrzyj je mieszanką czosnku i pietruszki i podsmaż z dwóch stron na patelni. Na ciepłych grzankach układaj grzyby i natychmiast podawaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz