Składniki
- mięso mielone wieprzowe lub wieprzowo - wołowe 70 dkg
- cebula 2 duże sztuki
- czosnek 4 ząbki
- fasolka czerwona konserwowa 2 puszki
- kukurydza konserwowa 1 puszka
- koncentrat pomidorowy 30% ok 3-5 łyżek
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- papryka słodka do smaku
- papryka ostra do smaku
- chilli do smaku
- olej do smażenia
- ciasto na naleśniki
- mąka pszenna 2 szklanki
- mleko 1 szklanka
- woda gazowana 1 szklanka
- oliwa 2 łyżki
- jajko całe 2 sztuki
- sól wedle uznania
- pieprz wedle uznania
- papryka ostra wedle uznania
- papryka słodka wedle uznania
- zioła prowansalskie wedle uznania
- czosnek granulowany wedle uznania
- proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
- sos
- przecier pomidorowy (w kartoniku) 500 g
- ketchup 3 łyżki
- kostka mięsna Knorr 1 kostka
- czosnek 4 ząbki
- zioła prowansalskie 1 łyżka
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- chilli do smaku
- sos sojowy do smaku
- mąka 2 łyżki
- woda 1/3 szklanki
- na wierzch do posypania
- ser żółty starty 25 dkg
Przygotowani:
1.Mąkę z wodą,mlekiem,jajkami,proszkiem do pieczenia,ziołami
prowansalskimi,solą,pieprzem oraz resztą przypraw i olejem połączyć
mikserem na gładką masę.Na rozgrzanym oleju smażyć po obu stronach naleśniki.
2.Cebulę poszatkować i zeszklić na rozgrzanym oleju na złoty kolor,dodać mięso oraz zmiażdżony czosnek i całość przesmażyć,następnie dodać odcedzoną kukurydzę i fasolkę z puszki,koncentrat pomidorowy i przyprawy (lub np fix do potraw meksykańskich)
Wszystko wymieszać i dusić ok 15min na małym ogniu pod przykryciem.
3.Do każdego naleśnika nałożyć farsz i zwijać w rulony.
UWAGA!!!!
Jeżeli chcemy,żeby były duże i bardziej sycące owijamy w dwa nałożone na siebie w połowie naleśniczki.
4.Przecier z kartonika przelać do rondelka,wkruszać kostkę mięsną,zmiażdżony czosnek,zioła prowansalskie oraz ketchup.Całość zagotować i przyprawić do smaku przyprawami wedle uznania.
Zagęścić mąką rozbełtaną w wodzie.
5.Nadziane mięsnym farszem naleśniki układać obok siebie w naoliwionym żaroodpornym naczyniu,polać przygotowanym sosem i posypać startym żółtym serem.
Zapiekać w temp.200stopni ok 10-15min.
Z podanych proporcji wyjdzie nam ok.10 naprawdę dużych podwójnie owiniętych naleśników.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz