Walory zdrowotne szczawiu
Liście zawierają kwas szczawiowy są jadalne i używane w kuchni do
przyrządzania zup, sosów oraz sałatek. Z liści szczawiu robi się
herbatkę, która pomaga przy dolegliwościach wątroby i nerek. Naparem
płucze się również owrzodzoną jamę ustną, przemywa czyraki i trudno
gojące zranienia.A teraz przepisik :)
Składniki:
- 1 słoiczek przecier szczawiowy,
- 2 szt marchew,
- 1 szt pietruszka,
- 2 litry bulion,
- 5 sztuk ziemniaki,
- 1 kubeczek śmietana,
- 4 szt jajka gotowane na twardo,
- Sól,
- pieprz
Ugotować bulion z ziemniakami marchwią i pietruszką, dolać przecier szczawiowy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec zaciągnąć śmietaną oraz dodać jajka pokrojone w połówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz