piątek, 4 września 2015

~~ Zupa szczawiowa~~

Zupka pyszna bardzo zdrowa. Może nie wygląda powalająco ale warto spróbować :)

Walory zdrowotne szczawiu
Liście zawierają kwas szczawiowy są jadalne i używane w kuchni do przyrządzania zup, sosów oraz sałatek. Z liści szczawiu robi się herbatkę, która pomaga przy dolegliwościach wątroby i nerek. Naparem płucze się również owrzodzoną jamę ustną, przemywa czyraki i trudno gojące zranienia.
  A teraz przepisik :)

Składniki:

  • 1 słoiczek przecier szczawiowy,
  • 2 szt marchew,
  • 1 szt pietruszka,
  • 2 litry bulion,
  • 5 sztuk ziemniaki,
  • 1 kubeczek śmietana,
  • 4 szt jajka gotowane na twardo,
  • Sól,
  • pieprz
Przygotowanie :
Ugotować bulion z ziemniakami marchwią i pietruszką, dolać przecier szczawiowy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec zaciągnąć śmietaną oraz dodać jajka pokrojone w połówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz