- 60 dag ziemniaków
- 15 dag mąki pszennej
- 1 jajko
- suszony majeranek
- suszony tymianek
- suszona bazylia
- posiekana natka pietruszki
- szczypta gałki muszkatołowej
- masło do polania
- sól
- ew. starty żółty ser
ziemniaki ugotuj i ostudź, utłucz dokładnie na pure, dodaj mąkę wbij jajko i dodaj zioła. Wyrób na jednolite, gładkie ciasto, odstaw na 10-20 minut by odpoczęło. Ilość ziół dowolna, dobierz jak lubisz.
W dużym garnku wstaw wodę z łyżką soli.
Zwilżonymi dłońmi formuj podłużne kluski., wrzucaj je na wrzątek i gotuj 2-3 min od wypłynięcia. Na talerzu polewaj je roztopionym masłem lub posyp startym żółtym serem.
Podsmażane następnego dnia są równie dobre, a może nawet lepsze?
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz