* 5 szklanek rosołu lub wywaru z jarzyn
* duża cebula
* 50 dag pieczarek
* łyżka masła
* łyżka mąki ziemniaczanej
* 3 łyżki zimnego mleka
* szklanka śmietany kremowej
* sól
* odrobina białego pieprzu
Oczyszczone pieczarki i obraną, podzieloną na części cebulę rozbijamy
w malakserze lub najdrobniej siekamy tasakiem, wkładamy na roztopione
masło i dusimy, często mieszając, by nie dopuścić do zrumienienia. Gdy
pieczarki będą prawie miękkie, łączymy z rosołem i na średnim ogniu
gotujemy przez około 3 minuty, następnie dodajemy mąkę rozprowadzoną w
zimnym mleku, mieszamy, jeszcze raz zagotowujemy. Trzymamy na ogniu
przez 3 minuty, by mąka straciła smak surowizny. Gdy trzeba doprawiamy
do smaku. Po zdjęciu z ognia łączymy z lekko spienioną śmietaną, gorącą
zupę rozlewamy do kokilek, podajemy z kruchymi paluszkami lub
pasztecikami z francuskiego ciasta z pieczarkowym farszem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz