piątek, 4 września 2015

~~Zupa krem z pieczarek~~

Składniki

* 5 szklanek rosołu lub wywaru z jarzyn
* duża cebula
* 50 dag pieczarek
* łyżka masła
* łyżka mąki ziemniaczanej
* 3 łyżki zimnego mleka
* szklanka śmietany kremowej
* sól
* odrobina białego pieprzu
 
Przygotowanie 
 
Oczyszczone pieczarki i obraną, podzieloną na części cebulę rozbijamy w malakserze lub najdrobniej siekamy tasakiem, wkładamy na roztopione masło i dusimy, często mieszając, by nie dopuścić do zrumienienia. Gdy pieczarki będą prawie miękkie, łączymy z rosołem i na średnim ogniu gotujemy przez około 3 minuty, następnie dodajemy mąkę rozprowadzoną w zimnym mleku, mieszamy, jeszcze raz zagotowujemy. Trzymamy na ogniu przez 3 minuty, by mąka straciła smak surowizny. Gdy trzeba doprawiamy do smaku. Po zdjęciu z ognia łączymy z lekko spienioną śmietaną, gorącą zupę rozlewamy do kokilek, podajemy z kruchymi paluszkami lub pasztecikami z francuskiego ciasta z pieczarkowym farszem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz