środa, 16 września 2015

~~ Krupnik~~

Składniki:
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta pieprzu
  • ok. 1 l wody
  • 4 łyżki kaszy jęczmiennej
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • ćwiartka selera
  • 0,5 pora
  • kilka łyżek przecieru pomidorowego
  • szczypta suszonego majeranku
  • szczypta suszonego tymianku
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól do smaku
  • natka pietruszki.
Rozgrzej garnek, wlej oliwę, po chwili wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę, gdy będzie szklista dodaj, marchew, pietruszkę i seler. Podsmaż chwilę. Dodaj pokrojony w plasterki czosnek, pokrojony por i szczyptę pieprzu. Następnie wlej gorącą wodę i wsyp sól, a po chwili dodaj kilka łyżek przecieru pomidorowego. Potem dodaj także: liście laurowe, majeranek, tymianek, ziele angielskie, wypłukaną kaszę jęczmienną oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj aż warzywa będą miękkie. Na talerzu posyp zupę natką pietruszki i prażonymi pestkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz