środa, 29 października 2014

~~Ozorki w sosie chrzanowym~~

składniki:
  • 4 ozory wieprzowe
  • 1 mały słoiczek chrzanu
  • pół szklanki śmietany 12%
  • mąka
  • sól lub Vegeta
  • pieprz
 Sposób przygotowania: 
 Ozory dokładnie umyć i oczyścić. Zalać je w garnku wodą i gotować 5 minut, po czym zmienić wodę i powtórzyć czynność jeszcze raz. Do ostatniej partii wody dodać sól lub Vegetę. Gotować je do miękkości, a następnie ostudzić, obrać ze skóry i pokroić w plastry o grubości 0,5 - 1 cm. Niewielką ilość mąki ( około 2 łyżeczek ) rozprowadzić w śmietanie, dodać 0,5 - 1 szklanki ciepłego bulionu (z gotowania ozorków) oraz chrzan. Całość dokładnie wymieszać i wlać powoli do reszty gorącego wywaru. Plastry ozorków przełoży do sosu, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i podgrzać razem. 
Podawać z ziemniakami oraz buraczkami:)
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz