- 4 ozory wieprzowe
- 1 mały słoiczek chrzanu
- pół szklanki śmietany 12%
- mąka
- sól lub Vegeta
- pieprz
Ozory dokładnie umyć i
oczyścić. Zalać je w garnku wodą i gotować 5 minut, po czym zmienić wodę
i powtórzyć czynność jeszcze raz. Do ostatniej partii wody dodać sól
lub Vegetę.
Gotować je do miękkości, a następnie ostudzić, obrać ze skóry i pokroić w
plastry o grubości 0,5 - 1 cm.
Niewielką ilość mąki ( około 2 łyżeczek ) rozprowadzić w śmietanie,
dodać 0,5 - 1 szklanki ciepłego bulionu (z gotowania ozorków) oraz
chrzan. Całość dokładnie wymieszać i wlać powoli do reszty gorącego
wywaru.
Plastry ozorków przełoży do sosu, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i
podgrzać razem.
Podawać z ziemniakami oraz buraczkami:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz