Ptysie:
- 1 1/4 szklanki wody
- 4 łyżki masła
- 1 szklanka maki
- szczypta soli
- 4 jajka
- 1 szklanka (100g) startego sera szwajcarskiego
Nadzienie:
- 2 szklanki mięsa z kurczaka (możne być gotowane lub pieczone)
- 3/4 szklanki drobno posiekanego selera naciowego
- 4 łyżki posiekanej cebuli
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 szklanka (100g) sera szwajcarskiego
- sol, pieprz do smaku
- troszkę zmielonej czerwonej papryki
- majonez
Piekarnik rozgrzać do 200C.
Wodę z masłem zagotować. Wsypać całość maki od razu i energicznie mieszać na małym ogniu aż masa połączy się w jednolite ciasto i zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Zdjąć z palnika, lekko przestudzić i dodawać jajka po jednym, ciągle obijając po dodaniu każdego jajka aż będzie dobrze wchłonięte i masa będzie gładka. Dodać ser i wymieszać. Układać łyżeczka (można masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać) małe kopczyki na blachę wyłożona pergaminem. Piec 30-35 minut aż będą rumiane i twarde.
Podczas pieczenia nie wolno otwierać piekarnika, bo ptysie oklapną.
Nadzienie:
Wszystkie składniki nadzienia połączyć, dodać trochę majonezu (około 1 łyżki, lub tyle aby tylko połączyć nim składniki) i wymieszać. Obniżyć temperaturę piekarnika do 180 st.C. Odciąć czubki z lekko przestudzonych ptysi i wypełnić je masa, przykryć wierzchami i włożyć do piekarnika na około 15 minut. Podawać na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz