Dzisiaj wersji tej potrawy jest mnóstwo.
Można ją przygotować z mięsa wołowego lub wieprzowego, dodać paprykę i
ogórki, bądź nie - wszystko zależy od naszych upodobań. Przygotowanie
stroganowa nie jest trudne i każdy powinien sobie z nim bez problemu
poradzić
Składniki:900 g udźca wołowego
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
2 cebule
ok. 250 ml esencjonalnego bulionu (warzywnego lub wołowego)
3 ogórki kiszone
500 g pieczarek
2 czerwone papryki
1 łyżka musztardy (opcjonalnie)
1 łyżka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
200 ml gęstej śmietany 22-proc.
1 łyżka mąki do zagęszczenia (opcjonalnie)
mielona słodka papryka
sól
pieprz
Krok 1
Cebulę obierz i posiekaj, pieczarki umyj, obierz i pokrój na niewielkie kawałki. Cebulę z pieczarkami przesmaż na patelni na rozgrzanym maśle.
Krok 2
Ogórki obierz i pokrój w słupki, z papryk usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój w paski.
Krok 3
Mięso umyj, osusz papierem kuchennym, pokrój w cienkie, podłużne plastry i obtocz w mące. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej 2 łyżki oliwy i obsmaż na niej mięso. Dodaj podsmażoną cebulę z pieczarkami.
Krok 4
Dodaj pozostałe warzywa, dolej bulion i - ewentualnie - tyle wody, aby płyn lekko przykrywał mięso.
Krok 5
Do mięsa i warzyw dodaj musztardę, przecier pomidorowy, dopraw solą, pieprzem i papryką. Zagotuj i duś na wolnym ogniu pod przykryciem.
Krok 6
Do śmietany dodaj kilka łyżek sosu z duszenia i wymieszaj, a następnie przelej całość do rondla.
Rada: Podane proporcje powinny wystarczyć na porcje dla 8-10 osób. Zmniejsz proporcjonalnie ilość składników, żeby przygotować mniej porcji. Jeśli chcesz, żeby sos był bardzo gęsty, przed dodaniem śmietany dodaj do niego łyżkę mąki rozrobioną w 1/3 szklanki wody i zagotuj. W klasycznej wersji potrawy stosuje się polędwicę wołową pokrojoną w cienkie paski, a np. nie dodaje się papryki i koncentratu pomidorowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz