czwartek, 17 września 2015

~~ Tradycyjny obiadek ~~ (1)

kopytka, zrazy babci Reni, sałatka z gotowanych buraczków, kompot wiśniowo-jabłkowy

 

 Kopytka

  • 750 g ziemniaków
  • 1 i 1/2 szklanki (225 g) mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • mąka do oprószenia blatu


Obrane ziemniaki ugotuj do miękkości w nieosolonej wodzie, następnie odparuj, ostudź i przeciśnij przez praskę lub bardzo dokładnie utłucz.
Ostudzone ziemniaki przełóż do miski, dodaj mąkę, sól i jajko. Bardzo szybko zagnieć elastyczne, ale dość zwarte ciasto.
Na blacie oprószonym mąką z porcji ciasta uformuj wałeczki, lekko je spłaszcz i pokrój na ukos w kopytka.
Kopytka gotuj porcjami w osolonym wrzątku. Kiedy wypłyną na wierzch, od razu wyjmuj łyżką cedzakową. Świetnie smakują odsmażane na maśle lub oleju.


Zrazy babci Reni
8-10 zrazów

  • 750 g mięsa wołowego bez kości, np. udziec
  • 2 małe cebule
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 listek laurowy
  • ok. 1/2 łyżki mąki pszennej do panierki
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia


Mięso oczyść, umyj, osusz i pokrój w ok. 1-cm plastry. Cienko rozbij je tłuczkiem, oprósz solą i pieprzem, następnie oprósz mąką.
Ogórki kiszone pokrój wzdłuż w ćwiartki. Na każdy plaster mięsa nałóż kawałek ogórka, zawiń mięso w rulon i zepnij wykałaczkami lub specjalnym szpikulcem.
Każdy zraz zrumień ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju, a następnie przełóż do rondla. Na patelni, na tym samym tłuszczu, przesmaż drobno pokrojoną cebulę, gdy się zrumieni, przełóż wszystko do rondla, a patelnię zalej 1 szklanką wody (250 ml), wymieszaj, żeby złapać smak, i przelej do zrazów, dodaj liść laurowy.
Rondel postaw na małym ogniu, przykryj pokrywką i duś ok. godziny, w razie potrzeby podlewając wodą i mieszając od czasu do czasu. Na koniec dopraw sos solą i pieprzem.

Rada: do środka do zrazów możesz też dodać musztardę, piórka cebuli, kawałek boczku, paprykę etc.


Sałatka z gotowanych buraczków

  • 2 duże buraki
  • 1 łyżka chrzanu
  • sól
  • pieprz


Buraki umyj, nie obieraj i ugotuj w wodzie do miękkości. Ostudź, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przełóż do miski, dodaj chrzan, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.


Kompot wiśniowo-jabłkowy

  • 4 jabłka
  • 400 g wiśni
  • 3 łyżki cukru
  • 1 i 1/2 litra wody


Jabłka umyj, pokrój w ćwiartki i usuń gniazda nasienne.
Przełóż do garnka, dodaj wiśnie, zalej wodą, dopraw cukrem i zagotuj. Zdejmij z ognia, przykryj garnek pokrywką i ostudź.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz