Składniki:
1 opakowanie chłodzonego ciasta francuskiego
250 g kiełbasy
250 g pieczarek
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
125 g sera typu feta
2 jajka rozmiar M
1/3 łyżeczki suszonego tymianku
świeżo mielony czarny pieprz - do smaku
ew. sól
2 łyżki drobno startego parmezanu lub sera cheddar do posypania
olejPrzygotowanie:
Kiełbasę
kroimy w pól plastry i rumienimy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy
tymianek, obraną, posiekaną cebulę, obrany, posiekany czosnek oraz
pokrojone w plastry pieczarki. Mieszamy i smażymy, aż cebula będzie
szklista a pieczarki podsmażone.
Zdejmujemy patelnię z ognia, by
składniki trochę przestygły. Dodajemy pokruszony ser feta oraz jajka i
mieszamy całość na jednolita masę. Doprawiamy do smaku pieprzem i ew.
solą.
W dopasowanej wielkością formie do pieczenia rozkładamy
na płasko ciasto francuskie (wraz z papierem, na którym ono jest).
Zaginamy po ok. 1 cm ciasta z każdej strony do wewnątrz, tworząc brzeg.
Ca cieście rozkładamy równą warstwą przygotowane wcześniej nadzienie.
Posypujemy lekko parmezanem.
Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 st. C ok. 25 minut, aż brzegi będą rumiane z ser zapieczony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz