- 6 jasnożółtych papryk
- 400 g mielonej łopatki cielęcej
- 50 g ryżu
- 1 jajko
- 1 cebula
- 2 łodygi selera naciowego
- 300 g przecieru pomidorowego
- 2 łyżki (30 g) cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- olej
- 1 litr bulionu warzywnego, drobiowego lub wołowego
- sól
- pieprz
Przygotuj farsz: ugotuj ryż na sypko zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy przestygnie, wymieszaj go z mięsem i jajkiem, dopraw solą i pieprzem. Cebulę posiekaj i połowę podsmaż na niewielkiej ilości oleju, dodaj do mięsa.
Papryki umyj, odetnij część z łodygą i usuń gniazdo nasienne, następnie napełnij je farszem. Jeśli zostanie ci farsz, mokrymi rękami uformuj z niego klopsiki.
W dużym rondelku podgrzej 1 łyżkę oleju, dodaj przecier pomidorowy, pokrojone w talarki łodygi selera, pozostałą cebulę i cukier. Dolej 2-3 litry wody, dopraw i zagotuj. Do gotującego się sosu ostrożnie włóż papryki i klopsiki. Gotuj na małym ogniu około 40-45 minut.
Na patelni podgrzej 1 łyżkę oleju i dodaj mąkę, mieszaj energicznie i uważaj, żeby zasmażka się nie przypaliła. Z rondla wyjmij papryki i do sosu dodaj zasmażkę, mieszając zagotuj sos. Dopraw ewentualnie solą i cukrem. Papryki podawaj z sosem i ewentualnie z ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz