środa, 16 września 2015

~~Nadziewane papryki ~~

 Składniki:
  • 6 jasnożółtych papryk 
  • 400 g mielonej łopatki cielęcej
  • 50 g ryżu
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 300 g przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki (30 g) cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • olej
  • 1 litr bulionu warzywnego, drobiowego lub wołowego
  • sól
  • pieprz


Przygotuj farsz: ugotuj ryż na sypko zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy przestygnie, wymieszaj go z mięsem i jajkiem, dopraw solą i pieprzem. Cebulę posiekaj i połowę podsmaż na niewielkiej ilości oleju, dodaj do mięsa.
Papryki umyj, odetnij część z łodygą i usuń gniazdo nasienne, następnie napełnij je farszem. Jeśli zostanie ci farsz, mokrymi rękami uformuj z niego klopsiki.
W dużym rondelku podgrzej 1 łyżkę oleju, dodaj przecier pomidorowy, pokrojone w talarki łodygi selera, pozostałą cebulę i cukier. Dolej 2-3 litry wody, dopraw i zagotuj. Do gotującego się sosu ostrożnie włóż papryki i klopsiki. Gotuj na małym ogniu około 40-45 minut.
Na patelni podgrzej 1 łyżkę oleju i dodaj mąkę, mieszaj energicznie i uważaj, żeby zasmażka się nie przypaliła. Z rondla wyjmij papryki i do sosu dodaj zasmażkę, mieszając zagotuj sos. Dopraw ewentualnie solą i cukrem. Papryki podawaj z sosem i ewentualnie z ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz