- 4 i 2/3 szklanki (700 g) mąki pszennej
- 400 g ziemniaków
- 35 g drożdży
- 2 łyżki (30 g) cukru
- 3 łyżki (45 ml) mleka
- 2 kostki (400 g) masła
- 2 łyżki (35 g) soli
- 3 żółtka
W rondelku podgrzej mleko z cukrem, dodaj rozdrobnione drożdże, wymieszaj i odstaw zaczyn na 10-15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować.
Ziemniaki ugotuj w łupinach, ostudź, obierz i utłucz. Dopraw je solą, wymieszaj z żółtkami i masłem. Dodaj mąkę, wlej zaczyn i zagnieć ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i wstaw na noc do lodówki. Następnego dnia rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm i wytnij okrągłe bułeczki o średnicy 6 cm. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (pamiętaj o zachowaniu odstępów, bułeczki urosną podczas pieczenia). Przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe nieprzewiewne miejsce na 20-30 minut do wyrośnięcia. Wierzch bułeczek ponacinaj w kratkę i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na około 10-15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz