piątek, 4 września 2015

~~ Smażony ryż z boczkiem po chińsku :) ~~

Przepis z książki "Kuchnia chińska" Ching-He Huang.
Pyszne.

Składniki:
  • 200 g ryżu
  • 2-3 jajka
  • 2/3 szklanki mrożonego zielonego groszku
  • kilka plastrów wędzonego lub wędzonego i parzonego boczku - ilość wg uznania
  • sól do smaku
  • ew. szczypiorek


1. Ryż ugotować i dobrze odcedzić. Można także użyć ryżu, który mieliśmy ugotowany wcześniej, i pozostał niewykorzystany.

2. Groszek ugotować na pół miękko. Odcedzić.

3. W głębokiej patelni lub w woku rozgrzać olej. Smażyć pokrojony w kostkę boczek, aż będzie rumiany. Zdjąć go z patelni.

Następnie na tym samym oleju smażyć ugotowany ryż przez kilka minut, energicznie mieszając. Kiedy ziarenka ryżu będą już się swobodnie od siebie oddzielać, odsunąć ryż na bok patelni, tworząc miejsce na jajka.

Wlać na patelnię rozmącone jajka i smażyć, mieszając, aż do uzyskania dobrze wysmażonej jajecznicy.

Jajecznicę dobrze wymieszać z ryżem, dodać boczek oraz zielony groszek. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Ja lubię dodać także trochę chili, by ryż był lekko pikantny. Posypać szczypiorkiem. Podawać gorący. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz