Składniki:
- 600 g łopatki jagnięcej ( można zastąpić wp)
- 3 ząbki czosnku
- cebula
- oliwa do smażenia
- 2 marchewki
- seler
- 2 pietruszki
- liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego zmiażdżone w moździerzu
- gałązka rozmarynu
- 500 ml bulionu drobiowego
- kieliszek czerwonego wina
- puszka pomidorów
Mięso kroimy w kostkę o boku 1 cm, czosnek w cienkie plasterki, a cebulę w drobną kostkę. Na rozgrzanej w garnku oliwie podsmażamy czosnek i cebulę, a następnie wrzucamy mięso. Gdy jagnięcina będzie już złocista, dodajemy resztę warzyw, obranych i pokrojonych w kostkę, liść laurowy, ziele angielskie oraz rozmaryn. Wlewamy bulion i gotujemy przez 30 minut, aż całość zgęstnieje. Dodajemy wino oraz pomidory. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu kolejne 40 minut. Gulasz powinien być gęsty i mieć ciemny kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz