środa, 16 września 2015

~~Gulasz jagnięcy~~

Idealnym mięsem na gulasz jest wołowina, najlepiej "młoda". Kupując ją, zwracajcie uwagę na kolor tłuszczu - jasny, prawie biały, świadczy o tym, że mięso pochodzi z młodej sztuki. Świetne gulasze wychodzą również z jagnięciny.

Składniki:

  • 600 g łopatki jagnięcej ( można zastąpić wp)
  • 3 ząbki czosnku
  • cebula
  • oliwa do smażenia
  • 2 marchewki
  • seler
  • 2 pietruszki
  • liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego zmiażdżone w moździerzu
  • gałązka rozmarynu
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • kieliszek czerwonego wina
  • puszka pomidorów


Mięso kroimy w kostkę o boku 1 cm, czosnek w cienkie plasterki, a cebulę w drobną kostkę. Na rozgrzanej w garnku oliwie podsmażamy czosnek i cebulę, a następnie wrzucamy mięso. Gdy jagnięcina będzie już złocista, dodajemy resztę warzyw, obranych i pokrojonych w kostkę, liść laurowy, ziele angielskie oraz rozmaryn. Wlewamy bulion i gotujemy przez 30 minut, aż całość zgęstnieje. Dodajemy wino oraz pomidory. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu kolejne 40 minut. Gulasz powinien być gęsty i mieć ciemny kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz