Szpinak warto jeść przeczytajcie dla czego :)
Liście
szpinaku mają właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą.
Właściwości lecznicze szpinaku to zasługa beta-karotenu, witaminy C oraz
luteiny – znanych przeciwutleniaczy. Poza tym szpinak bogaty jest w
potas, żelazo i kwas foliowy
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/wlasciwosci-lecznicze-szpinaku-liscie-szpinaku-chronia-przed-rakiem-i-_37396.html
Liście
szpinaku mają właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą.
Właściwości lecznicze szpinaku to zasługa beta-karotenu, witaminy C oraz
luteiny – znanych przeciwutleniaczy. Poza tym szpinak bogaty jest w
potas, żelazo i kwas foliowy
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/wlasciwosci-lecznicze-szpinaku-liscie-szpinaku-chronia-przed-rakiem-i-_37396.html
Liście
szpinaku mają właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą.
Właściwości lecznicze szpinaku to zasługa beta-karotenu, witaminy C oraz
luteiny – znanych przeciwutleniaczy. Poza tym szpinak bogaty jest w
potas, żelazo i kwas foliowy.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/wlasciwosci-lecznicze-szpinaku-liscie-szpinaku-chronia-przed-rakiem-i-_37396.html
Liście
szpinaku mają właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą.
Właściwości lecznicze szpinaku to zasługa beta-karotenu, witaminy C oraz
luteiny – znanych przeciwutleniaczy. Poza tym szpinak bogaty jest w
potas, żelazo i kwas foliowy.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/wlasciwosci-lecznicze-szpinaku-liscie-szpinaku-chronia-przed-rakiem-i-_37396.html
Szpinak to wyjątkowo cenne warzywo liściaste - bogate w witaminy
i składniki mineralne. Zawiera potas, foliany, żelazo, a także witaminy
C, E, K, betakaroten i witaminy z grupy B. Zasobny jest w antyoksydanty - luteinę, neoksantynę oraz kwercetynę. Ze względu na duże ilości potasu, śmiało można polecić go osobom z nadciśnieniem.
Szpinak jest również doskonały dla osób zmagających się z anemią,
ponieważ zawiera żelazo, niezastąpione w produkcji czerwonych krwinek.
Cenny jest również dla kobiet ciężarnych ze względu na zawarty w nim
kwas foliowy, niezbędny w zapobieganiu wadom układu nerwowego płodu.
Dodatkowo betakaroten i inne przeciwutleniacze biorą czynny udział w
profilaktyce przeciwnowotworowej oraz przeciwmiażdżycowej, natomiast
witaminy z grupy B, w które szpinak jest bogaty, skutecznie obniżają
poziom cholesterolu we krwi.
Składniki:
- 450g opakowanie mrożonego szpinaku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku (lub pół łyżeczki suszonego granulowanego)
- 2 łyżki oleju
- kostka bulionu warzywnego
- serek topiony typu złoty ementaler (100g)
- gałka muszkatołowa
- pieprz
Przygotowanie:
Na oleju zeszklić
posiekaną cebulę, dodać czosnek, szpinak (polecam te lepszej jakości -
posiekane, a nie zmielone na miazgę) i zalać wodą (około 3/4 litra). Gdy
się zagotuje wrzucić kostkę bulionową. Gotować około 5 minut (gdy się
gotuje zbyt długo zupa traci swą ładną zieleń), pod koniec wrzucić serek
topiony i przyprawić świeżo startą gałką muszkatołową i pieprzem.
Krótko zmiksować, żeby rozdrobnić kawałki cebuli i serek. Podawać z
grzankami. Świetna, szybka zupa dla zapracowanych.
Liście
szpinaku mają właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą.
Właściwości lecznicze szpinaku to zasługa beta-karotenu, witaminy C oraz
luteiny – znanych przeciwutleniaczy. Poza tym szpinak bogaty jest w
potas, żelazo i kwas foliowy.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/wlasciwosci-lecznicze-szpinaku-liscie-szpinaku-chronia-przed-rakiem-i-_37396.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz