czwartek, 17 września 2015

~~Placki z kaszy gryczanej~~

Czasem większą sztuką niż przyrządzenie wyjątkowych dań na przyjęcie jest codzienne robienie obiadów, by były smaczne, różnorodne, pełnowartościowe i niedrogie.
Spróbujcie tego :)

Składniki:
  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 300 g białego sera
  • 2 jajka
  • 3 łyżka masła
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki tartej bułki
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Kaszę wsyp do rondelka, wlej pół litra wrzącej wody, dodaj łyżkę masła i szczyptę soli. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż kasza wchłonie całą wodę (możesz też ugotować 2 torebki kaszy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu i dodać masło).
Rozgnieć widelcem ostudzoną kaszę z serem, dodaj jajka i natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem. Wyrób jednolitą masę i uformuj z niej okrągłe płaskie kotlety. Obtocz kotlety w tartej bułce i smaż na złocisty kolor na oleju wymieszanym z pozostałym masłem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz