czwartek, 17 września 2015

~~~Gulasz z kopytkami~~

 Składniki :

  • 150 g mięsa z kurczaka
  • 250 g pomidorów, najlepiej koktajlowych
  • łodyga selera naciowego
  • marchew
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 200 ml wywaru lub bulionu
  • liść laurowy
  • sól, pieprz
  • opakowanie kopytek lub gnocchi
  • 6 łyżek startego parmezanu


Mięso płuczemy pod zimną wodą, osuszamy i kroimy w ok. 2-cm kostkę. Umyte pomidory kroimy w grubą kostkę, usuwając nasady szypułek. Selera i marchew czyścimy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę kroimy w piórka. Czosnek siekamy. Rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią kolejno mięso, cebulę, czosnek, marchew, selera i chwilę smażymy. Podlewamy wywarem lub bulionem, dodajemy pomidory, liść laurowy, sól i pieprz. Dusimy pod przykryciem ok. 50 minut. Kopytka gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Podajemy z gulaszem mięsno-warzywnym, posypane parmezanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz