- 150 g mięsa z kurczaka
- 250 g pomidorów, najlepiej koktajlowych
- łodyga selera naciowego
- marchew
- cebula
- ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 200 ml wywaru lub bulionu
- liść laurowy
- sól, pieprz
- opakowanie kopytek lub gnocchi
- 6 łyżek startego parmezanu
Mięso płuczemy pod zimną wodą, osuszamy i kroimy w ok. 2-cm kostkę. Umyte pomidory kroimy w grubą kostkę, usuwając nasady szypułek. Selera i marchew czyścimy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę kroimy w piórka. Czosnek siekamy. Rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią kolejno mięso, cebulę, czosnek, marchew, selera i chwilę smażymy. Podlewamy wywarem lub bulionem, dodajemy pomidory, liść laurowy, sól i pieprz. Dusimy pod przykryciem ok. 50 minut. Kopytka gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Podajemy z gulaszem mięsno-warzywnym, posypane parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz