czwartek, 23 kwietnia 2015

~~Zapiekanka z fasolką szparagową~~

Smaczna i pożywna zapiekanka makaronowa z dodatkiem fasolki szparagowej i mięsa mielonego. Można ją podać jako drugie danie obiadowe lub na kolację. Przepis pochodzi z Przepisów Tiny nr 7/2004.

Składniki:
  • 500g fasolki szparagowej
  • 80 g masła
  • 50 g mąki pszennej
  • 500 ml mleka
  • 250 ml rosołu warzywnego
  • sól, pieprz , tarta gałka muszkatołowa do smaku 
  • ok. 400 g makaronu rurki
  • ok. 500g mielonego mięsa wieprzowego
  • 2 -3 gałazki świeżego tymianku lub 1- 2 łyżeczki suszonego, tartego
  • 50 g suszonych pomidorów
  • 1 duży ząb czosnku
  • 1 - 2 łyżki oliwy
  • 150 g sera tartego np. mozzarella

Wykonanie:
Fasolkę oczyszczamy, gotujemy w osolonej wodzie prawie do miękkości. odcedzamy i osaczamy.
Masło rozgrzewamy, oprószamy mąką, rozprażamy  ok. 5 minut na małym ogniu, stale mieszajac. Powoli nie przerywając mieszania wlewamy mleko i rosół, zagotowujemy. Sos beszamelowy przyprawiamy solą i gałka muszkatołową.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i osączamy na durszlaku.
Tymianek płuczemy, osuszamy, drobno siekamy. Suszone pomidory osączamy z oliwy i kroimy w drobniutką kosteczkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Mięso mielone zagniatamy z tymiankiem, suszonymi pomidorami i czosnkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem. 
Formę do zapiekanek o wymiarach 32 x 23 x 5 cm smarujemy olejem. Na dno dajemy połowe makaronu, a następnie połowę fasolki. Polewamy połową sosu beszamelowego. Rozprowadzamy równomiernie mięso mielone. Dajemy pozostałą fasolkę, następnie makaron. Całość zalewamy pozostałym sosem beszamelowym. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C przez ok. 50 minut. W razie gdyby wierzch zapiekanki za bardzo przyrumieniał się przykrywamy folią aluminiową. Pod koniec pieczenia zapiekankę posypujemy startą mozzarellą. Podajemy bezpośrednio po przyrządzeniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz