Składniki:
- 500g fasolki szparagowej
- 80 g masła
- 50 g mąki pszennej
- 500 ml mleka
- 250 ml rosołu warzywnego
- sól, pieprz , tarta gałka muszkatołowa do smaku
- ok. 400 g makaronu rurki
- ok. 500g mielonego mięsa wieprzowego
- 2 -3 gałazki świeżego tymianku lub 1- 2 łyżeczki suszonego, tartego
- 50 g suszonych pomidorów
- 1 duży ząb czosnku
- 1 - 2 łyżki oliwy
- 150 g sera tartego np. mozzarella
Wykonanie:
Fasolkę oczyszczamy, gotujemy w osolonej wodzie prawie do miękkości. odcedzamy i osaczamy.
Masło rozgrzewamy, oprószamy mąką,
rozprażamy ok. 5 minut na małym ogniu, stale mieszajac. Powoli nie
przerywając mieszania wlewamy mleko i rosół, zagotowujemy. Sos
beszamelowy przyprawiamy solą i gałka muszkatołową.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i osączamy na durszlaku.
Tymianek płuczemy, osuszamy, drobno siekamy. Suszone pomidory
osączamy z oliwy i kroimy w drobniutką kosteczkę. Czosnek obieramy i
przeciskamy przez praskę. Mięso mielone zagniatamy z tymiankiem,
suszonymi pomidorami i czosnkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Formę do zapiekanek o wymiarach 32 x 23 x 5 cm
smarujemy olejem. Na dno dajemy połowe makaronu, a następnie połowę
fasolki. Polewamy połową sosu beszamelowego. Rozprowadzamy równomiernie
mięso mielone. Dajemy pozostałą fasolkę, następnie makaron. Całość
zalewamy pozostałym sosem beszamelowym. Pieczemy w piekarniku nagrzanym
do temp. 200°C przez ok. 50 minut. W razie gdyby wierzch zapiekanki za
bardzo przyrumieniał się przykrywamy folią aluminiową. Pod koniec
pieczenia zapiekankę posypujemy startą mozzarellą. Podajemy bezpośrednio
po przyrządzeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz