Pasztet (pieczeń) z jajek to danie idealne i od święta, i na codzienne kanapki.Łatwy w wykonaniu i bardzo smaczny.
Składniki:
10 jajek ugotowanych na twardo
3 jajka surowe
250 g pieczarek
1 duża cebula
2-3 ząbki czosnku
1 szklanka startego żółtego sera
ok. 1 szklanka bułki tartej
1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany 18%
4 łyżki siekanej natki pietruszki
sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
olej do smażenia
tarta bułka do wysypania formy
Przygotowanie:
1. 10 jajek ugotować na twardo, ostudzić i obrać ze skorupek. Zetrzeć na tarce (duże oczka.)
2. Cebulę obrać i drobno posiekać. Pieczarki pokroić w drobną kostkę. Zrumienić wraz z cebulą na niewielkiej ilości oleju.
3.
Dodać do startych jajek wraz ze startym na tarce (duże oczka) żółtym
serem i śmietaną. Dodać surowe jajka, obrany, przeciśnięty czosnek i
natkę pietruszki. Wymieszać. Stopniowo dodawać bułkę tartą, aż do
uzyskania gęstej konsystencji. Masę pasztetową doprawić do smaku
intensywnie solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Masę
przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką podłużnej
formy do pieczenia (moja: 25 cm x 10 cm). Wyrównać powierzchnię.
Pasztet
piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. C przez 60 minut.
Wystudzony pasztet wstawić przed podaniem do całkowitego wychłodzenia do
lodówki.
Podawać z chrzanem, ćwikłą lub musztardą i świeżym pieczywem.
Warto spróbować :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz