wtorek, 21 kwietnia 2015

~~ Faszerowane papryki~~

Składniki:
- papryka - 4 szt.
- mięso mielone - 400 g
- cebula - 2 szt.
- czosnek - 4 ząbki
- Koncentrat pomidorowy Pudliszki 200g - 3 łyżki
- sól i pieprz - do smaku
- tarty żółty ser - 4 garści



Na dużej i głębokiej patelni podgrzewamy olej i smażymy na nim posiekaną cebulę i czosnek. Czekamy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy mięso mielone oraz 1 łyżkę koncentratu pomidorowego Pudliszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy kilka minut cały czas mieszając.
Papryki płuczemy, osuszamy, odcinamy „kapelusze” i oczyszczamy z nasion.
Każdą paprykę napełniamy farszem, wierzch posypujemy startym żółtym serem i przykrywamy odciętym wcześniej „kapeluszami”.
Papryki układamy w głębokim naczyniu żaroodpornym. W szklance wody dokładnie mieszamy 2 łyżki koncentratu pomidorowego, a następnie wlewamy do naczynia żaroodpornego.
Wstawiamy naczynie do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 stopni i pieczemy przez ok. 45 minut. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz