Jeśli
szukacie pysznego, szybkiego, łatwego w wykonaniu i ekonomicznego
obiadu (lub dodatku do obiadu), polecam kopytka z kapustą i pieczarkami.
Składniki:
500 g kopytek - można użyć gotowych lub zrobić je samodzielnie
300 g pieczarek
250 g kapusty kiszonej
1 duża cebula
1/2 łyżeczki kminku
pieprz i sól do smaku
Wykonanie:
Kopytka ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Można też przygotować je samodzielnie lub użyć kopytek, które pozostały nam z wcześniejszego obiadu.
Cebulę obrać i posiekać w kostkę. Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry. Cebulę wraz z pieczarkami podsmażyć w dużym rondlu.Następnie
dodać odciśniętą i bardzo drobno posiekaną kiszoną kapustę. Dodać
kminek i wymieszać. Wlać tyle wody, aby lekko przykryła kapustę. Kapustę
dusić, aż będzie miękka, a woda wyparuje - ok 20-30 minut. Co jakiś
czas zamieszać. W
dużym naczyniu wymieszać dokładnie ugotowane w międzyczasie kopytka z
uduszoną kapustą z pieczarkami. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Bardzo wzbogaci smak dodanie posiekanego
ząbka czosnku. Podawać na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz