Składniki:
- 60 dag filetów z kurczaka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 3 łyżki oleju
- sok z 1/2 cytryny
- sól, pieprz
- ziołowa przyprawa do drobiu
- 1 szkl. śmietany 18%
- 2/3 szkl.bulionu drobiowego
- 4 łyżki osączonego z zalewy groszku konserwowego
- 2 czubate łyżki masła
- 1 łyżka mąki przennej
- sól i pieprz
Mięso opłucz, potnij na 4 kotlety, rozbij je. Skrop sokiem z cytryny. Posyp pieprzem, solą i przyprawą.
Każdy kotlet oprósz mąką. Rozgrzej olej. Włóż mięso,usmaż je na rumiano. Eskalopki trzymaj w cieple, tak aby nie wystygły.
Przygotuj sos:
Rozgrzej masło. Oprósz je mąką i zasmaż. Dolej zimny bulion i śmietanę. Mieszając,gotuj, aż zgęstnieje.
Dodaj groszek konserwowy. Sos przypraw.
Eskalopki nałóż na talerze. Polej sosem.
Jako dodatek proponuję ziemniaki oraz pomidorki z bazylią:)
Życzę smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz