czwartek, 2 kwietnia 2015

~~ Eskalopki z groszkiem ~~

 Z piersi z kurczaka można wyczarować różne cuda. Dziś przedstawiam pyszne Eskalopki które nadają się na każdą okazję:)

Składniki:
  • 60 dag filetów z kurczaka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 łyżki oleju
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz
  • ziołowa przyprawa do drobiu
Na sos
  • 1 szkl. śmietany 18%
  • 2/3 szkl.bulionu drobiowego
  • 4 łyżki osączonego z zalewy groszku konserwowego
  • 2 czubate łyżki masła
  • 1 łyżka mąki przennej
  • sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Mięso opłucz, potnij na 4 kotlety, rozbij je. Skrop sokiem z cytryny. Posyp pieprzem, solą i przyprawą.
Każdy kotlet oprósz mąką. Rozgrzej olej. Włóż mięso,usmaż je na rumiano. Eskalopki trzymaj w cieple, tak aby nie wystygły.
Przygotuj sos:
Rozgrzej masło. Oprósz je mąką i zasmaż. Dolej zimny bulion i śmietanę. Mieszając,gotuj, aż zgęstnieje.
Dodaj groszek konserwowy. Sos przypraw.
Eskalopki nałóż na talerze. Polej sosem.
Jako dodatek proponuję ziemniaki oraz pomidorki z bazylią:)
Życzę smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz