Kompot - świetny i zdrowy domowy napój zamiast soku z kartonu czy wody. Można zrobić go na wiele sposobów, korzystając z owoców, które akurat królują na straganach. Wtedy kompot smakuje najlepiej!
Truskawkowy kompot z cytrusową nutą
Składniki:
3 litry wody
40 dag truskawek
skórka z połowy cytryny
3 łyżki cukru trzcinowego
40 dag truskawek
skórka z połowy cytryny
3 łyżki cukru trzcinowego
Przygotowanie:
Wodę zagotowujemy z cukrem.
Dodajemy do niej umyte truskawki bez szypułek a także skórkę z cytryny.
Gotujemy około 10 minut.
Najlepiej smakuje schłodzony.
Smacznego :)
Kompot truskawkowo-rabarbarowy
Składniki:
łodygi rabarbaru (najlepiej różowe): 5 sztukwoda: 2 litry
kardamon nasiona: 5 sztuk
laska wanilii: 1 sztuka
odrobina startego imbiru: 1 sztuka
Przygotowanie:
Rabarbar umyć, pokroić na kawałki (skórki nie obieramy, dzięki czemu kompot ma ładny różowy kolor). Dorzucić kardamon i imbir, gotować ok 10 min. Przecedzić przez sitko. Można posłodzić do smaku. Podawać z kostkami lodu.
Kompot truskawkowo-jabłkowy
Składniki:
500 g truskawek (świeżych lub mrożonych)4 jabłka
cukier
kilka listków mięty
Przygotownie:
Truskawki opłukujemy i pozbawiamy szypułek. Jabłka po umyciu obieramy i kroimy na ćwiartki.
Owoce wrzucamy do garnka, zalewamy ok.2 l wody i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze ok.10 min. Dosładzamy do smaku.
Na koniec opłukujemy listki mięty i dodajemy do kompotu. Po ostygnięciu przelewamy do naczynie, w którym będzie podawany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz