czwartek, 30 kwietnia 2015

~~ Domowe kompoty~~

Kompot - świetny i zdrowy domowy napój zamiast soku z kartonu czy wody. Można zrobić go na wiele sposobów, korzystając z owoców, które akurat królują na straganach. Wtedy kompot smakuje najlepiej!


Truskawkowy kompot z cytrusową nutą

Składniki:
3 litry wody
40 dag truskawek
skórka z połowy cytryny
3 łyżki cukru trzcinowego

Przygotowanie:
Wodę zagotowujemy z cukrem. Dodajemy do niej umyte truskawki bez szypułek a także skórkę z cytryny. Gotujemy około 10 minut. Najlepiej smakuje schłodzony. Smacznego :)

Kompot truskawkowo-rabarbarowy

Składniki:
łodygi rabarbaru (najlepiej różowe): 5 sztuk
woda: 2 litry
kardamon nasiona: 5 sztuk
laska wanilii: 1 sztuka
odrobina startego imbiru: 1 sztuka

Przygotowanie:
Rabarbar umyć, pokroić na kawałki (skórki nie obieramy, dzięki czemu kompot ma ładny różowy kolor). Dorzucić kardamon i imbir, gotować ok 10 min. Przecedzić przez sitko. Można posłodzić do smaku. Podawać z kostkami lodu.

Kompot truskawkowo-jabłkowy

Składniki:
500 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
4 jabłka
cukier
kilka listków mięty

Przygotownie:
Truskawki opłukujemy i pozbawiamy szypułek. Jabłka po umyciu obieramy i kroimy na ćwiartki.
Owoce wrzucamy do garnka, zalewamy ok.2 l wody i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze ok.10 min. Dosładzamy do smaku.
Na koniec opłukujemy listki mięty i dodajemy do kompotu. Po ostygnięciu przelewamy do naczynie, w którym będzie podawany.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz