Ciasto francuskie 275g Pudliszki - 1 op.
- sos chrzanowy - trochę
- oliwa z oliwek - do smażenia
- kiełbasa biała - 8 szt.
- kapusta włoska - 1 główka
- bułka tarta - trochę
- masło - trochę
- jajka - 1 szt.
- kminek - trochę
- sól - trochę
- pieprz czarny - trochę
Umyte liście kapusty wrzuć na wrzącą osolona wodę i gotuj na wolnym
ogniu około 5 minut. W rondlu na maśle zrumień tarta bułkę, dodaj
odsączone liście kapusty, przypraw kminkiem, solą, pieprzem i
wymieszaj.Kiełbaski nakłuj widelcem i podsmaż z każdej strony na
rozgrzanej oliwie aż uzyskają rumiany kolor. Ciasto drożdżowe rozłóż i
pokrój na takie pasy, żeby zawinąć w nie kiełbaski. Ostudzone kiełbaski
owiń liśćmi kapusty, ułóż na cieście i zawiń w poszczególne pasy,
zlepiając mocno brzegi. Posmaruj ciasto z wierzchu lekko roztrzepanym
białkiem, natnij skośnie co kilka centymetrów i piecz w temperaturze 200
stopni przez około 30 minut.Podawaj rumiane z sosem chrzanowym
Pudliszki.Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz