wtorek, 21 kwietnia 2015

~~ Biała kiełbasa w cieście francuskim~~

Składniki:
Ciasto francuskie 275g Pudliszki - 1 op.
- sos chrzanowy - trochę
- oliwa z oliwek - do smażenia
- kiełbasa biała - 8 szt.
- kapusta włoska - 1 główka
- bułka tarta - trochę
- masło - trochę
- jajka - 1 szt.
- kminek - trochę
- sól - trochę
- pieprz czarny - trochę

Umyte liście kapusty wrzuć na wrzącą osolona wodę i gotuj na wolnym ogniu około 5 minut. W rondlu na maśle zrumień tarta bułkę, dodaj odsączone liście kapusty, przypraw kminkiem, solą, pieprzem i wymieszaj.Kiełbaski nakłuj widelcem i podsmaż z każdej strony na rozgrzanej oliwie aż uzyskają rumiany kolor. Ciasto drożdżowe rozłóż i pokrój na takie pasy, żeby zawinąć w nie kiełbaski. Ostudzone kiełbaski owiń liśćmi kapusty, ułóż na cieście i zawiń w poszczególne pasy, zlepiając mocno brzegi. Posmaruj ciasto z wierzchu lekko roztrzepanym białkiem, natnij skośnie co kilka centymetrów i piecz w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut.Podawaj rumiane z sosem chrzanowym Pudliszki.Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz