Pyszne żeberka z grilla
- 2 kg świeżych, grubych żeberek wieprzowych
- sól
- pieprz
- chili
- 3 łyżki oliwy
- 3 drobno posiekane ząbki czosnku
- 2 szklanki keczupu
- 2 szklanki nie solonego bulionu drobiowego
- 7 łyżek sosu sojowego
- 6 łyżek brązowego cukru
- 4 łyżki melasy
- 3 łyżki czerwonego octu winnego
Umyte i osuszone płaty żeberek przyprawić solą, pieprzem i chili, odłożyć na kilka godzin do lodówki.
Tak przygotowane żeberka zrosić oliwą i piec umieszczone na aluminiowych tackach
kilkakrotnie odwracając przez około 2 godziny na dobrze nagrzanym grillu.
W na rondlu rozgrzać oliwę, dodać czosnek, smażyć mieszając przez 30 sekund.
Dodać pozostałe składniki, mieszając gotować sos przez około 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz