czwartek, 30 kwietnia 2015

~~ Boczniaki w sosie paprykowym~~

Składniki:
  • 600 g boczniaków
  • 150 g gotowanej szynki wędzonej pokrojonej w cienkie plastry
  • 3 łyżki białego wytrawnego wina
sos:
  • 1 cebula
  • 2 czerwone papryki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju
  • ¼ łyżeczki pieprzu białego
  • szczypta chili
  • sól


Przyrządzenie:
Przygotować sos: cebulę obrać i drobno posiekać,
paprykę opłukać, przeciąć, oczyścić z pestek oraz szypułek i pokroić w kostkę.
Cebulę dusić na oleju około 5 minut, po czym dodać paprykę i dusić jeszcze 15 minut.
Dodać koncentrat pomidorowy, ½ szklanki wody i sos zmiksować.
Ponownie zagotować i doprawić solą, pieprzem białym i kajeńskim oraz papryką w proszku.
Grzyby opłukać, odkroić twarde miejsca, po czym pokroić je na cienkie paski, skropić winem, posolić, popieprzyć.
Plastry szynki złożyć wzdłuż na pół, ułożyć na nich grzyby i tak zwinąć szynkę aby powstał mały pęczek.
Pęczki układać na grill i piec przez 6-8 minut stale je odwracając.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz