Pyszna, pożywna propozycja na śniadanie lub kolację - delikatny omlet pełen smacznych pieczarek.
Składniki:
na 1 omlet:
3 jajka + 1 łyżka mleka
szczypta soli
3-4 pieczarki
masło do smażenia
Wykonanie:
Na małej patelni, na maśle, podsmażamy lekko pokrojone w plastry pieczarki.W
miseczce mieszamy w międzyczasie jajka z 1 łyżką mleka i szczyptą soli.
Wlewamy na patelnię z pieczarkami. Omlet smażymy na małym ogniu. Jajka
mieszamy kilkakrotnie przez pierwszych kilka sekund.
Dzięki temu omlet będzie bardziej puszysty. Kiedy jajka zaczną się
ścinać, przerywamy mieszanie.
Omlet smażymy, aż jajka się zetną a sam omlet zacznie się swobodnie
poruszać na patelni przy potrząsaniu. Nakrycie patelni pokrywką pomoże w
szybszym usmażeniu się góry omletu. Wierzch omletu powinien jednak
pozostać lekko wilgotny, nie dopuszczamy do przesuszenia się omletu.
Gdy
omlet przestanie być już surowy, pomagając sobie łopatką do naleśników składamy omlet na pól. Delikatnie zsuwamy
omlet z patelni na talerz.
Pycha :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz