środa, 15 kwietnia 2015

~~Omlet z pieczarkami~~

Pyszna, pożywna propozycja na śniadanie lub kolację - delikatny omlet pełen smacznych pieczarek.

Składniki: 

na 1 omlet:
3 jajka + 1 łyżka mleka
szczypta soli
3-4 pieczarki

masło do smażenia

Wykonanie:

Na małej patelni, na maśle, podsmażamy lekko pokrojone w plastry pieczarki.W miseczce mieszamy w międzyczasie jajka z 1 łyżką mleka i szczyptą soli. Wlewamy na patelnię z pieczarkami. Omlet smażymy na małym ogniu.  Jajka mieszamy kilkakrotnie przez pierwszych kilka sekund. Dzięki temu omlet będzie bardziej puszysty. Kiedy jajka zaczną się ścinać, przerywamy mieszanie.  Omlet smażymy, aż jajka się zetną a sam omlet zacznie się swobodnie poruszać na patelni przy potrząsaniu. Nakrycie patelni pokrywką pomoże w szybszym usmażeniu się góry omletu. Wierzch omletu powinien jednak pozostać lekko wilgotny, nie dopuszczamy do przesuszenia się omletu.

Gdy omlet przestanie być już surowy, pomagając sobie łopatką do naleśników składamy omlet na pól. Delikatnie zsuwamy omlet z patelni na talerz.

Pycha :)
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz