Gulasz z grzybów
Składniki:- 1 kg świeżych grzybów
- 100 g wędzonego posiekanego boczku
- 4 posiekane cebule dymki
- 2 roztarte ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
- 1 szklanka gęstej śmietany
- 1 łyżka mąki
Przyrządzenie:
Grzyby oczyścić, wypłukać, dokładnie osączyć, duże pokrajać na połówki lub ćwiartki.
W garnku stopić boczek, włożyć cebule dymki, czosnek i natkę pietruszki.
Doprawić solą i pieprzem, smażyć na małym ogniu przez 2 minuty.
Dołożyć grzyby, zamieszać i dusić pod przykryciem na małym ogniu 10 minut.
Odstawić przestudzić.
Mąkę wymieszać ze śmietaną, powoli wlewać do grzybów, stale mieszając podgrzewać do zagotowania.
Dusić dalej na małym ogniu przez 5 minut często mieszając.
Podawać:
Z ryżem ugotowanym na sypko i zieloną sałatą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz