Curry z kalafiora
- 1 i ½ łyżki oliwy
- 2 średnie żółte cebule, drobno posiekane
- szczypta kurkumy
- ziarnista sól morska
- 1 średni kalafior, pokrojony w cienkie plastry
- 1 łyżka curry
- 1 łyżki kminku
- 4 suszone czerwone chili, oczyszczone i przekrojone
- 1 łyżeczka sezamu
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 3 cm kawałek świeżego imbiru, obrany i drobno starty
- 2-3 łyżki posiekanej świeżej kolendry
Rozgrzać olej na dużej patelni na średnim ogniu.
Wymieszać cebulę wraz z kurkumą i kilkoma szczyptami soli.
Smażyć, często mieszając, aż cebula zeszkli się i nieco zbrązowieje, tj. przez 7-10 minut.
Dodać czerwone chili, sezam, czosnek, kminek, curry, i połowę imbiru.
Smażyć przez minutę, dodać kalafior i wymieszać.
Przykryć i trzymać na średnim ogniu przez 5-7 minut.
Gdy kalafior jest już prawie gotowy, zdjąć pokrywę, zwiększyć ogień i wmieszać w pozostały imbir.
Posolić, posypać kolendrą.
Podawać:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz