środa, 29 kwietnia 2015

~~ Kotleciki a'la gołąbki~~

Każdy lubi gołąbki, ja mam prostszy sposób ich przygotowania.   Fakt nie są to gołąbki, ale bardzo im do nich blisko.:) Kotlety są pyszne!
Można przygotować je z sosem pomidorowym lub bez jak kto woli. 

Składniki:
  • 400 g białej kapusty
  • 250 g wołowego mięsa mielonego
  • 250 g wieprzowego mięsa mielonego
  • 100 g suchego białego ryżu
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • sól, świeżo mielony pieprz; do smaku
  • olej do smażenia
Sos:
  • 600 ml bulionu (dałam drobiowy)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • szczypta cukru
  • sól, świeżo mielony pieprz; do smaku
 Przygotowanie:
Kapustę drobno poszatkuj. Obgotuj do miękkości ( dziś robiłam z młodej kapusty, więc poszło raz dwa :)
W misce umieść mięso mielone, kapustę, posiekaną cebulę (cebulę można podsmażyć na oliwie, jest lepsza w smaku), ryż i jajka. Dobrze wyrób masę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Ręce maczaj w ciepłej wodzie i formuj kotleciki . Obsmaż z obu stron na patelni z rozgrzanym olejem.
Gotowe kotlety ułóż w naczyniu żaroodpornym (koniecznie takim z pokrywką). Gorący bulion wymieszaj z koncentratem i dopraw do smaku cukrem, solą oraz pieprzem. Powstałym sosem zalej kotlety. Przykryj górną częścią naczynia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piecz przez 60 - 70 minut (czas dopasuj do swojego piekarnika). Podawaj z ziemniakami lub ryżem.

 
 Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz