Można przygotować je z sosem pomidorowym lub bez jak kto woli.
Składniki:
- 400 g białej kapusty
- 250 g wołowego mięsa mielonego
- 250 g wieprzowego mięsa mielonego
- 100 g suchego białego ryżu
- 1 cebula
- 2 jajka
- sól, świeżo mielony pieprz; do smaku
- olej do smażenia
Sos:
- 600 ml bulionu (dałam drobiowy)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- szczypta cukru
- sól, świeżo mielony pieprz; do smaku
Kapustę drobno poszatkuj. Obgotuj do miękkości ( dziś robiłam z młodej kapusty, więc poszło raz dwa :)
W misce umieść mięso mielone, kapustę, posiekaną cebulę (cebulę można podsmażyć na oliwie, jest lepsza w smaku), ryż i jajka. Dobrze wyrób masę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Ręce maczaj w ciepłej wodzie i formuj kotleciki . Obsmaż z obu stron na patelni z rozgrzanym olejem.
Gotowe kotlety ułóż w naczyniu żaroodpornym (koniecznie takim z pokrywką). Gorący bulion wymieszaj z koncentratem i dopraw do smaku cukrem, solą oraz pieprzem. Powstałym sosem zalej kotlety. Przykryj górną częścią naczynia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piecz przez 60 - 70 minut (czas dopasuj do swojego piekarnika). Podawaj z ziemniakami lub ryżem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz