Jeśli
lubicie banany, ten przepis jest zdecydowanie dla Was. Banany mogą być
nadzieniem do naleśników lub też mogą zostać ułożone na wierzchu
naleśników o innym nadzieniu, np. naleśników z serem, z budyniem bądź z
czekoladą.
Składniki:
2-3 duże banany
200 ml gęstej kwaśnej śmietany 12%
4 łyżki cukru
łyżeczka masła
cynamon
Wykonanie:
1.
W rondlu lub ew. na głębokiej patelni roztapiamy masło. Dodajemy cukier
oraz śmietanę i szczyptę cynamonu, zmniejszamy płomień. Mieszając,
gotujemy śmietanę aż zacznie gęstnieć i zmieni barwę na lekko karmelową.
Wówczas dodajemy obrane, pokrojone w plastry banany. Gotujemy całość
mieszając delikatnie, aż banany zrobią się ciepłe. Pilnujemy, by ich nie
rozgotować całkowicie.
2. Smażymy naleśniki. Przykładowy
przepis na naleśniki: 300 ml mleka, 2 jajka rozm. M, 1 łyżka
roztopionego masła, 1/2 łyżeczki cukru, szczypta soli, 125 g mąki
pszennej. Najpierw miksujemy dokładnie początkowe składniki, na końcu
dodajemy mąkę.
3. Naleśniki nadziewamy bananami. Można również
ułożyć banany na wierzchu naleśników nadzianych serem białym, budyniem lub po prostu posypać cukrem pudrem:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz