środa, 15 kwietnia 2015

~~Naleśniki z bananami~~

Jeśli lubicie banany, ten przepis jest zdecydowanie dla Was. Banany mogą być nadzieniem do naleśników lub też mogą zostać ułożone na wierzchu naleśników o innym nadzieniu, np. naleśników z serem, z budyniem bądź z czekoladą.

Składniki:
2-3 duże banany
200 ml gęstej kwaśnej śmietany 12%
4 łyżki cukru
łyżeczka masła
cynamon


Wykonanie:
 1. W rondlu lub ew. na głębokiej patelni roztapiamy masło. Dodajemy cukier oraz śmietanę i szczyptę cynamonu, zmniejszamy płomień. Mieszając, gotujemy śmietanę aż zacznie gęstnieć i zmieni barwę na lekko karmelową. Wówczas dodajemy obrane, pokrojone w plastry banany. Gotujemy całość mieszając delikatnie, aż banany zrobią się ciepłe. Pilnujemy, by ich nie rozgotować całkowicie.
2. Smażymy naleśniki. Przykładowy przepis na naleśniki: 300 ml mleka, 2 jajka rozm. M, 1 łyżka roztopionego masła, 1/2 łyżeczki cukru, szczypta soli, 125 g mąki pszennej. Najpierw miksujemy dokładnie początkowe składniki, na końcu dodajemy mąkę.

3. Naleśniki nadziewamy bananami. Można również ułożyć banany na wierzchu naleśników nadzianych serem białym, budyniem lub po prostu posypać cukrem pudrem:)
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz