Nie ma nic lepszego jak ogóreczki lub sałatka ze słoika. Ale pod warunkiem że przygotowaliśmy je sami. Jest to czasochłonne i wymaga od nas trochę pracy.
Własnoręczne robienie przetworów ostatnio znów stało się popularne. Przekonaliśmy się, że domowe konfitury czy powidła są zdrowsze i smaczniejsze od tych ze sklepu.
Przypomnę trochę przepisów może coś wykorzystacie dla swojej rodziny:)
PRZETWORY Z BURACZKÓW
Składniki:
3 kg buraczków
6 dużych papryk
4 cebule
Zagotować zalewę:
1 szklanka octu
1 szklanka cukru
1,5 szklanki wody
2 łyżki soli
Ugotować
buraczki, obrać, zetrzeć na dużych oczkach. Do zalewy dodać pokrojoną w
kostkę paprykę i cebulę, i gotować jeszcze 5 minut. Następnie dodać
buraczki, trochę pieprzu, listek laurowy, wymieszać i kłaść do słoików,
gotować 10 minut.
SAŁATKA Z WARZYW
Składniki:
5 kg kapusty
1 kg cebuli
1 kg marchwi
1 kg papryki
2 garści soli
garść pietruszki
Warzywa poszatkować, pokroić, wymieszać z solą i odstawić na 24 godziny. Przygotować zalewę:
2 szklanki octu
3 szklanki oleju
1,5 szklanki cukru
Zagotować
powyższe składniki. Zalewą zalać warzywa i odstawić na 2 godziny.
Następnie warzywa wraz z zalewą nałożyć do słoików i gotować 35 minut.
SAŁATKA LWOWSKA
Składniki:
2 kg fasolki szparagowej
1,5 kg pomidorów
40 dkg marchwi
40 dkg cebuli
4 płaskie łyżki cukru
4 łyżki octu
sól
30 dkg oliwy
Pomidory
pokroić na ósemki i podsmażyć ok. 10 minut na oliwie (odrobina oliwy).
Fasolę pokroić, odgotować w osolonej wodzie ok. 15 minut. Marchew
zetrzeć na grubych oczkach, dodać 20 dkg oliwy i lekko podsmażyć.
Następnie dodać pokrojoną w plastry cebulę i resztę oliwy. Smażyć ok. 15
minut. Wymieszać fasolkę z podsmażonymi warzywami i dusić ok. 15min.
Doprawić do smaku, gotować w słoikach 40 minut.
OGÓRKI Z MUSZTARDĄ (PIKLE)
Składniki:
5 szklanek wody
1 szklanka octu
2 łyżki cukru
3 łyżki soli
4 – 5 listków laurowych
10 ziaren ziela angielskiego
5 łyżek musztardy
pieprz ziarnisty
Z
powyższych składników zagotować zalewę. Zalewą zalać ogórki wcześniej
obrane i pokrojone w plastry w słoikach. Słoiki gotować do 5 minut.
OGÓRKI Z KURKUMĄ LUB CURRY
Składniki:
5 i 1 szklanki wody
1,5 szklanki octu
1,5 łyżki soli
0,5 kg cukru
1 paczka przyprawy curry lub kurkumy
Wszystko zagotować i lekko przestudzić.
Na
dno słoików wsypać trochę gorczycy, włożyć płat cebuli. Zalać zalewą w
słoikach ogórki wcześniej obrane i pokrojone w plastry lub słupki, a na
wierzch położyć listek selera. Słoiki gotować ok. 10 minut.
OGÓRKI W MIODZIE
Składniki:
2 kg ogórków
1,5 szklanki wody
1 szklanka octu
1 szklanka cukru
sól
koper
gorczyca
chrzan
czosnek
miód
Ogórki
obrać, pokroić na ćwiartki, posolić i odstawić na 1 godzinę. Z wody,
cukru i octu zagotować zalewę, wystudzić. Z ogórków odlać wodę i ułożyć
ogórki w słoikach. Dodać do słoików chrzan, koper, gorczycę, ząbek
czosnku i zalać zalewą, dodać po łyżeczce miodu. Zakręcić słoiki i
gotować od 2-5 minut.
DŻEM Z CUKINII
Składniki:
5 kg cukinii bez skóry i gniazd nasiennych
1 kg cukru
4 galaretki pomarańczowe lub cytrynowe
5 łyżek kwasku cytrynowego
olejek cytrynowy
Cukinię
zetrzeć na tarce, rozgotować. Do gotującej się cukinii dodać cukier,
kwasek, galaretki i olejek cytrynowy do smaku, smażyć ok. 30 minut.
Przelać gorący dżem do słoików, zakręcić, postawić do góry dnem.
DYNIA SŁODKO – KWAŚNA
Składniki:
1 dynia
2 szklanki wody
2 szklanki cukru
1 litr octu
goździki
cynamon
Kostki
dyni ułożyć w misce i zalać octem tak, aby były przykryte. Odstawić na
24 godziny. Po nasiąknięciu odsączyć na sicie. Ugotować syrop z wody,
cukru, goździków, cynamonu i dodawać kawałki dyni, aby pływały swobodnie
w syropie. Gotować 15 – 20 minut, aż dynia będzie szklista. Dynię
włożyć do wyparzonych słoików i zalać gorącym syropem. Słoiki
pasteryzować ok. 10 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz